Jedzenie to dla wielu osób bardzo duża przyjemność. Degustowanie potraw, raczenie się pysznymi zakąskami bądź zajadanie się lodami do filmu. W pewnym momencie niektóre osoby mogą jednak odkryć, że coś z tego co spożywają, niestety im szkodzi. Jak jednak poznać, że złe samopoczucie wywodzi się z uczulenia na jakiś składnik pokarmowy? Jest na to sposób.

Nietolerancja a alergia

Te dwa pojęcia bardzo często są ze sobą mylone, chociaż różnica jest kolosalna. Przede wszystkim alergia może minąć. Tak, z uczulenia można się wyleczyć dzięki specjalnym kuracjom odczulającym. Czasami mogą również przejść z wiekiem. Poza tym alergia, w przeciwieństwie do nietolerancji, jest ogólnoustrojowa. Znaczy to, że oprócz dolegliwości związanych z układem pokarmowym, możemy dostać wysypki, duszności bądź mogą pojawić się inne, nieprzyjemne skutki spożycia uczulającego nas składnika. Nietolerancja natomiast powoduje głównie bóle brzucha, wzdęcia oraz biegunkę.

Jakie są objawy alergii pokarmowej na skórze?

Kiedy zjemy coś, czego nie powinniśmy to na naszej skórze może pojawić się pokrzywka bądź grudzik uczuleniowy. Również świąd skóry oraz jej suchość nie są obce alergikom. Zjadając alergizujący składnik powinniśmy także liczyć się z tym, że możemy dostać atopowego zapalenia skóry.

Alergia pokarmowa a układ oddechowy

Bardzo niebezpieczne są natomiast objawy uczulenia ze strony układu oddechowego. W tym przypadku, jeśli posilimy się czymś czego nie możemy to czekać nas może nawet obrzęk krtani, co jest bezpośrednim zagrożeniem dla życia. Pojawić może się również astma, zapalenie ucha, katar bądź nawracające infekcje górnych dróg oddechowych.

Objawy ze strony układu pokarmowego

Dla żołądka i jelit zjedzenie alergenu jest również nieprzyjemne w skutkach. Pojawić się może biegunka i wymioty, a to dopiero początek! Po zjedzeniu niedozwolonego składnika możemy dostać bardzo bolesnej kolki bądź ogólnego bólu brzucha. Skutkować to może również brakiem apetytu, nieprawidłowym przyrostem masy ciała bądź naprzemiennymi biegunkami i zaparciami.

Inne możliwe objawy alergii pokarmowej

Dostarczając organizmowi zakazany dla niego składnik narażamy się na wiele nieprzyjemności. Poza wyżej wymienionymi, mogą to być także bóle głowy, ciągłe rozdrażnienie bądź zaburzenia snu. W skrajnych wypadkach możemy dostać wstrząsu anafilaktycznego, który jest bardzo gwałtowną reakcją organizmu na kontakt z alergizującym składnikiem i może doprowadzić nawet do zgonu.

Jak rozpoznać alergię pokarmową?

Przede wszystkim, z każdymi niepożądanymi objawami należy zgłosić się do lekarza. Jest to ważne, aby oszczędzić sobie wszelkich nieprzyjemnych skutków naszego zaniedbania. Specjalista powinien zrobić wywiad i wysłać nas na testy skórne oraz badanie krwi. Jeżeli wyniki nie pozwolą na jednoznaczne postawienie diagnozy to w następnej kolejności przeprowadzane są próby prowokacyjne oraz badania próbki błony śluzowej znajdującej się w jelitach.

Zdrowie to najważniejsze co mamy, dlatego warto o nie zadbać. Nie ma wymówki, która jest dobra na zaniedbanie swojego organizmu. Powinniśmy obserwować swoje samopoczucie i z każdym niepokojącym objawem udać się do specjalistów. Alergie pokarmowe to również schorzenia, których nie wolno bagatelizować, ponieważ możemy narazić się nie tylko na nieprzyjemne dolegliwości, ale również na bardzo poważne komplikacje, będące nawet zagrożeniem życia.

MS
Więcej na: http://zdrowie-fit.pl.