Caprese rodem z Italii

obrazek_news

Caprese to sałatka pochodząca z południa Włoch, a konkretnie – regionu Kampania. Jej kolory nawiązują do barw włoskiej flagi. W rozpoczynającym się właśnie „pomidorowym” (a może ogórkowym?) sezonie warto się nią raczyć dość często.

Składniki:

* 30 dag mozzarelli

* 5-6 pomidorów

* kilkanaście listków bazylii

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* kilka oliwek

* świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na talerzu lub półmisku układamy na dnie duże liście bazylii. Na nie kładziemy pokrojone w plastry ok. 1 cm pomidory i mozarellę (na przemian). Całośćskrapiamy oliwą z oliwek. Wierzch posypujemy oliwkami i kilkoma listkami bazylii. Na koniec przyprawiamy pieprzem i (delikatnie) solą.

Jak podać?

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem pszennym (chrupiacymi bułeczkami lub bagietką). W wersji bardziej zdrowotnej podajemy z pieczywem pełnoziarnistym.

Smacznego!

źródła: http://www.wlochy.edu.pl, http://kuchnia.o2.pl

Powrót