Nietolerancje pokarmowe to grupa chorób bardzo powszechnie występujących w polskiej populacji – z roku na rok zwiększa się ilość wykrywanych przypadków, co związane jest przede wszystkim z coraz większym dostępem do metod diagnostycznych.
Na czym polega i jakie są przyczyny występowania nietolerancji pokarmowej?
Najczęściej wykrywanym rodzajem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja IgG zależna – w jej przebiegu układ odpornościowy wytwarza nadmierną ilość przeciwciał IgG, co wywołuje różnorodne dolegliwości u osoby chorej – mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl
Nietolerancje pokarmowe związane ze zwiększoną produkcją przeciwciał IgG mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia – występują zarówno u dorosłych, młodzieży, jak i u bardzo małych dzieci. W ich rozwoju ogromną rolę odgrywa bariera jelitowa. Zaburzenie funkcji bariery jelitowej prowadzi do nieprawidłowych mechanizmów wchłaniania jelitowego, co skutkuje rozwojem nietolerancji. Na zaburzenie funkcji bariery jelitowej wpływ mają takie czynniki jak stres, długotrwałe stosowanie niektórych leków (antybiotyki, aspiryna), infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby nowotworowe czy choroby autoimmunologiczne.
Objawy występujące w przebiegu IgG zależnej nietolerancji pokarmowej
IgG zależne nietolerancje pokarmowe cechują się występowaniem różnych dolegliwości, które pojawiają się od 24 do 96 godzin od spożycia nietolerowanego składnika. Do tych objawów zalicza się zaparcia, wzdęcia, wymioty, biegunki, bóle brzucha, ale również migreny, bóle stawów, bóle mięśni, zaburzenia wzroku, zmiany skórne, problemy z zasypianiem czy zmiany zachowania.
Brak wykrycia i odpowiedniego leczenia nietolerancji pokarmowej zwiększa ryzyko takich komplikacji jak cukrzyca, choroby wątroby, otyłość czy niedokrwistość. Zobacz jeszcze dlaczego warto wykonać testy na nietolerancje pokarmowe na Zdrowegeny.pl
Jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową?
W celu wykrycia występującej nietolerancji pokarmowej wykonuje się badania krwi – wśród nich wymienia się test IMMUNOdiagDIETA. Istotą tego testu jest pomiar poziomu przeciwciał IgG we krwi pacjenta – przeciwciała te są specyficzne dla konkretnych produktów pokarmowych (z takich grup jak mięso, ryby, nabiał, owoce, warzywa, owoce morza, zboża, orzechy czy nasiona). Wynik takiego badania wskaże, które produkty nie są tolerowane przez nasz organizm, a które nie wywierają na niego żadnego negatywnego wpływu. To z kolei pozwoli na taką personalizację sposobu odżywiania, aby poprawiło się nasze samopoczucie i komfort życia.
Jak leczyć nietolerancje pokarmowe?
Jeżeli występowanie IgG zależnej nietolerancji pokarmowej zostanie u nas potwierdzone, konieczne jest podjęcie kroków mających na celu całkowite cofnięcie się choroby lub jej znaczne osłabienie. Do takich działań zalicza się dietę eliminacyjną i dietę rotacyjną – dodaje Magdalena Sikora.
Dieta eliminacyjna polega na całkowitym czasowym wyeliminowaniu nietolerowanego składnika z naszej diety, podczas gdy dieta rotacyjna opiera się na spożywaniu produktów tolerowanych i nietolerowanych na zmianę.