Makaron zapiekany z jabłkami

obrazek_news

Składniki (liczba porcji 2):

15 dag suchego makaronu z mąki pełnoziarnistej, ¼ szklanki śmietany, 2 łyżki masła, 0,5 kg jabłek, cytryna, 0,5 opak. cukru waniliowego, 4 łyżki drobno pokrojonych bakalii, 1 łyżka tartej bułki, cukier puder do posypania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, al denet, odcedzić i wymieszać z 0,5 łyżki masła i śmietaną. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Połowę jabłek drobno pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać skórkę otartą z wyparzonej cytrynu, cukier waniliowy, skropić sokiem z cytryny i wymieszać, pozostałe jabłka przekroić na pół i napełnić bakaliami. Naczynie żaroodporne posmarować  masłem, wsypać bułkę tartą ułożyć warstwami makaron oraz tarte jabłka. Na wierzch ułożyć polówki jabłek z bakaliami i lekko je wcisnąć w makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i zapiec na złoty kolor. Podawać posypany cukrem pudrem.