
Zapach świeżej bazylii, pyszne pomidory i rozmaite makarony to coś za czym tęsknie przez całą zimę. A że to lato wyjątkowo nas rozpieszcza, nie warto tracić czasu w kuchni ani przenosić się na drugą połowę globu. Przedstawiam Wam psiankę podłużną, czyli… bakłażana!
Przysmak mieszkańców krajów śródziemnomorskich, u nas pomijany na sklepowych pułkach. Czas to zmienić. Bo nie wszyscy wiedzą, że to fioletowe warzywo ma zbawienny wpływ na naszą dietę, ma właściwości odchudzające i odtruwające. Potocznie zwany oberżyną w 90% składa się z wody, niewielkiej ilości tłuszczu, białka i zaledwie 2% cukrów. Jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz błonnik.
Jest także źródłem wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Poza tym działa wykrztuśnie, korzystnie wpływa na układ kostny i moczowy. A do tego przygotowuje się go zaledwie kilka minut, co sprawia, że moja wakacyjna dieta nie mogłaby się bez niego obyć. J

Sposób na grillowane pomidory podpatrzyłam u prawdziwej włoskiej pani domu. Przepis zaś, to mój autorski pomysł.

Składniki:
Bakłażan
Pomidorki koktajlowe
Pęczek bazylii
Ser feta
Parmezan
Oliwki
Szczypta soli
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w cienkie plastry (im cieńsze tym lepiej) po czym grillujemy je na patelni grillowej lub domowym grillu. Układamy na talerz i polewamy oliwą. Kroimy w kostkę fetę i dzielimy na pół pomidorki, z których układamy kolejną warstwę. Następnie posypujemy je oliwkami, bazylią, startym parmezanem.
Do smaku polewamy octem balsamicznym i oliwą. Wedle uznania, można dodać szczyptę soli. Mi przygotowanie całości nie zajmuje dłużej niż 10 minut. Doskonale smakuje z lampką czerwonego wina. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. J

A więc do kuchni, gotowi, start!:)

Klaudia Frant, Redaktor 4 RUN