Odkryj zalety chłodników!

obrazek_news

Nie oszukujmy się – latem rzadko chce nam się gotować, często także nie mamy apetytu na porządny, dwudaniowy obiad. Czyż zatem idealnym rozwiązaniem na upalne dni nie jest chłodnik?

Jego podstawowe zalety to: oszczędność czasu, a także ukryte w nim bogactwo witamin i białka. Podobno jest idealny także na kaca. Przygotować go może każdy – nawet ten, kto na co dzień niewiele ma wspólnego z kuchnią.

Gazpacho

Przepyszny chłodnik, którego ojczyzną jest Andaluzja. Uraduje wszystkich smakoszy dań z pomidorów.

Składniki:

6 dużych pomidorów

3 ogórki

5 ząbków czosnku

3 papryki

cebula

4-5 kromek chleba tostowego

ocet winny

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa dzielimy: na jedna kupkę 2-3 pomidory (bardziej dojrzałe), 2 ogórki , cebulę, paprykę, 5 ząbków czosnku. Na drugą kupkę 2 – 3 najładniejsze pomidory, ogórka, paprykę.                
Warzywa z pierwszej kupki miksujemy i przecieramy przez sito. Potem przecier wlewamy z powrotem do miksera, dodajemy 4-5 kromek chleba tostowego bez skórki, a następnie jeszcze raz miksujemy, dodajemy oliwę (1/2 szklanki) i ocet  – do smaku. Całość przelewamy do dużego garnka, a następnie dolewamy 1 litr soku pomidorowego i wstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny.   
Następnie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Możemy też przygotować kilka grzanek.

Chłodnik litewski

To zupa znana i podawana już w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów.


Składniki:

botwina – 1 szt.

ogórki – 2 szt.

rzodkiewka – kilka sztuk

koperek – 1 szt.

szczypiorek – 2 łyżki

jajka – 2 szt.

czosnek – 2 ząbki

kefir – 6 szklanek

śmietana 12% – 1 szklanka

Przygotowanie:

Botwinkę płuczemy i siekamy, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy niedużą ilością wody i dusimy ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z kefirem i śmietaną, dodajemy rozgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewki. Solimy do smaku, a następnie odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podajemy z połówkami jajka na twardo.

Dla naprawdę leniwych pozostają jeszcze gotowe chłodniki dostępne w sklepach spożywczych w dziale nabiału. Najlepsze jednak (pod względem smaku i wartości odżywczych) są chłodniki przygotowane samodzielnie w domu – ze świeżych warzyw.

źródło: http://gotowanie.onet.pl/, http://ugotuj.to

Powrót