Penne z kurczakiem i serem feta

obrazek_news

PENNE Z KURCZAKIEM I SEREM FETA

Składniki:

500 g makaronu penne (grube karbowane rurki)

Oliwa z oliwek

500 g lub dwie piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski

1 mała cebula, drobno posiekana

2 łyżeczki zmielonego czosnku

125ml (poł szklanki) bulionu z kurczaka

825 g lub dwie puszki pomidorów

1 łyżka przecieru pomidorowego

Sól i pieprz (nalepiej świeżo zmielony) do smaku

60 g sera feta, pokrojonego w kostki

Bazylia do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotuj makaron. W międzyczasie wlej na patelnię oliwę i smaż kurczaka na średnim ogniu, przez około 5 minut, albo do czasu, kiedy nabierze złocistego koloru. Przełóż kurczaka z patelni do osobnego naczynia, a na patelnie wrzuć cebulę i podsmaż na średnim ogniu, aż się zeszkli lub zrobi miękka (ok. 3 minuty). Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, ale uważaj żeby czosnek nie zrobił się brązowy, bo będzie gorzki (czosnek bardzo szybko się smaży). Dodaj bulion, pomidory, przecier i zagotuj. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i duś przez następne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć teraz kurczaka i trzymaj na ogniu, aż całość będzie gorąca. Dopraw do smaku. W momencie, kiedy makaron będzie już al dente, osusz go, dodaj do sosu i wymieszaj. Tuż przed podaniem, wrzuć kawałki sera feta i posyp bazylią. Podawaj od razu, najlepiej z sałatą warzywną.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 15 minut

Zawartość: 4-6 porcji

SKŁADNIKI ODŻYWCZE (na porcję)

4 porcje

6 porcji

Wartość energetyczna kJ (kcal)

2790 (567)

1862 (445)

Węglowodany (g)

Białko (g)

Tłuszcz (g)