Spaghetti z szynką w sosie smietanowym

obrazek_news

SPAGETTI Z SZYNKĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM

Składniki:

500 g (opakowanie) spaghetti

Oliwa z oliwek

1 cebula, drobno posiekana

150 g maślaków (a jak nie ma maślaków mogą być pieczarki)

1 łyżeczka zmielonego (wyciśniętego przez praskę) czosnku

1 łyżka mąki kukurydzianej

500 ml (dwie szklanki) mleka

200 g pokrojonej w paseczki szynki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Rozpocznij od ugotowania makaronu. W międzyczasie na rozgrzaną z oliwą patelnię wrzuć cebulę i grzyby i smaż przez ok. 3 minuty – aż zrobią się miękkie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę. W małej misce mieszaj mąkę kukurydzianą stopniowo dodając 1/3 szklanki mleka na gładką masę. Pozostałą część mleka wlej na patelnię i stopniowo dodawaja masę z mąki kukurydzianej, cały czas mieszając aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Dodaj szynkę i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente, osusz i wrzuć na patelnię z sosem a potem wymieszaj. Podawaj z sałatą warzywną

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Porcje: 4-6

Składniki odżywcze na porcję

4 porcje

6 porcji

Wartość energetyczna kJ(kcal)

2632(629)

1755(419)

Węglowodany (g)

Białko (g)

Tłuszcze (g)

Wapń, Cynk, Żelazo