Szybkie i pyszne – gnocchi z sosem serowym

obrazek_news

My mamy kluski, a Włosi – gnocchi. W przeciwieństwie do polskiego specjału, ten włoski może być przygotowany nie tylko w sposób podstawowy (z ziemniakami), ale także z warzywnego purée lub sera ricotta.

Gnocchi podaje się z różnego rodzaju sosami (pomidorowym, grzybowym, serowym itp).

My podajemy Wam wersję najbardziej zbliżoną do polskich kopytek. Jest to bardzo łatwe i energetyczne danie.

  • 400 g ziemniaków
  • 75 g mąki + więcej do wysypania stolnicy
  • żółtko
  • łyżka tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować?

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie obierz i przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Zagnieć ciasto dodając do masy żółtko, mąkę i przyprawy. Po uformowaniu z niego wałka, pokrój na małe kawałeczki i ugotuj.

Najlepiej smakują zapieczone z parmezanem lub innym serem w piekarniku (w temp. 180 st. przez około 5-7 min). Można dodać także suszone pomidory.

Jeśli znudzi Wam się wersja podstawowa możecie do ciasta dodać:

– dwie łyżki szpinakowego purée – wówczas kluski będą zielone,

– purée dyniowe – żółte,

– buraczki – różowe.

źródła: http://ugotuj.to, http://4.bp.blogspot.com/