Woda z kokosa dla aktywnych

obrazek_news

Kokos od pokoleń z powodzeniem spożywany jest na całym świecie. Owoc ten pochodzi najprawdopodobniej z Malezji, z czasem dotarł do Afryki i obu Ameryk. Obecnie kokos uprawiany jest w klimacie równikowym, m.in. w Tajlandii, Malezji, Afryce i Ameryce Południowej.

Kokos od wielu lat jest źródłem ogromnej ilości witamin. Dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa składników odżywczych, które zawarte są jego w miąższu, wodzie, mleku i oleju. Kokosy, dzięki swojemu bogatemu wnętrzu, traktowane są jako suplement diety, z powodzeniem spożywane przez wielu ceniących sobie dobrą dietę sportowców.

W wodzie kokosa występują głównie: potas, magnez, wapń, oraz kwasy tłuszczowe i woda. Dla każdego biegacza magnez jest ważnym składnikiem – rozluźnia mięśnie, rozgrzewa zimne ręce oraz poprawia krążenie krwi. Potas z kolei zwiększa naszą sprawność ruchową, wzmacnia mięśnie, dzięki czemu możemy biec, nie tracąc sił.

Woda z kokosa doskonale gasi pragnienie i jest izotoniczna, tzn. uzupełnia sole mineralne, które nasz organizm wydala wraz z potem podczas wysiłku fizycznego.

Wskazując na kolejne korzystne dla sportowców właściwości, warto zaznaczyć, że woda ta wykorzystuje rozkład glukozy, co tym samym wpływa na zmniejszenie stężenia cukru we krwi, może być też pomocne w leczeniu i regeneracji tkanek, które zostały zużyte podczas wysiłkowego biegu.

Ze względu na swój skład, jest ona naturalnym źródłem średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które w odróżnieniu od innych tłuszczy, nie odkładają się w organizmie w postaci niechcianej tkanki tłuszczowej, ale dzięki szybkiemu utlenianiu potrafią dostarczyć organizmowi łatwo przyswajalnej i potrzebnej podczas wysiłku fizycznego energii. Niewielka zawartość kwasów tłuszczowych przyczynia się również do ułatwienia procesu trawienia, dzięki czemu woda z kokosa w niedługim czasie przechodzi przez jelita, gdzie zostaje łatwo strawiona, a cała jej masa przyswajana jest przez krew i tkanki. W wyniku tego procesu organizm nie odczuwa zmęczenia, uzupełnione zostają również jego zapasy energetyczne.

Praktyczne info: skąd wziąć kokosową wodę? Najlepiej wprost ze źródła J W sklepie wybieraj jak najświeższe owoce – dojrzałe owoce mają znacznie mniej płynu niż młode okazy. Smak wody z kokosa jest dość specyficzny i może Cię nieco zaskoczyć, ale nie musisz się obawiać o jej świeżość – woda jest sterylna aż do momentu otwarcia orzecha. Jak wydostać wodę z kokosa? Zrób otwory w trzech „oczkach” orzecha – najlepiej nada się do tego celu korkociąg.

Podsumowując – woda z kokosa, choć trudno się do niej dostać J jest naturalnym napojem izotonicznym, doskonałym do uzupełniania braków energetycznych każdego biegacza, dodaje energii, redukuje tkankę tłuszczową oraz działa wspomagająco na kondycję, odporność oraz pomaga zapobiegać urazom i kontuzjom.